25.04.2022 Warsztat z ceremonii parzenia chińskiej herbaty

25 kwietnia 2022 r. w Instytucie Konfucjusza Politechniki Warszawskiej (IK PW) odbyły się trzecie warsztaty „Smak chińskiej herbaty na wiosnę”. W spotkaniu wzięli udział uczestnicy Uniwersytetu Trzeciego Wieku Politechniki Warszawskiej.

Warsztat poprowadziła chińska Dyrektor Instytutu Konfucjusza, Pani Haiyan ZHAO, prof. BJTU. Przedstawiła rodzaje, właściwości i działanie herbaty, zaprezentowała różnice między rodzajami zestawów do parzenia i serwowania herbaty. Następnie wolontariuszka Qixin Hu z IK PW zaprezentowała związek herbaty z pięcioma elementami w tradycyjnej filozofii chińskiej, podzieliła się legendami i filozoficznymi przypowieściami związanymi z herbatą. Uczestnicy warsztatu degustowali herbaty jaśminowe i białe.

Cykl warsztatów uznano za znaczące doświadczenie kulturowe, mające na celu przybliżenie polskiej publiczności kultury chińskiej filozofii oraz sposobu sporządzania i spożywania chińskiej herbaty.